Φωτισμός, ένα θέμα που συχνά παραμελείται

Φωτισμός, ένα θέμα που συχνά παραμελείται.

Τι χρειάζεται να ξέρω για το φωτισμό του παιδικού δωματίου;

Ο φωτισμός στο παιδικό δωμάτιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο καθώς, πέρα της λειτουργικότητας του και την συμβολή του στην υγεία, μπορεί να αλλάξει εξ ολοκλήρου την αισθητική ενός δωματίου και συνεπώς και την διάθεση του παιδιού.

Ο άπλετος φωτισμός είναι απαραίτητος για όλες τις δραστηριότητες του, αλλά δεν είναι πάντα εφικτή η απόκτησή μιας τέτοιας συνθήκης. Ο τεχνητός φωτισμός που έρχεται να αναπληρώσει αυτήν την ανάγκη, πρέπει να συγκεντρώνει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως:

 • Η λάμπα που θα αγοράσετε πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να τηρεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και να έχει το σήμα πιστοποίησης π.χ. το σήμα CE (το σήμα CE συμβολίζει τη συμμόρφωση του προϊόντος προς τις κοινοτικές απαιτήσεις, που επιβάλλονται στον κατασκευαστή.)

 • Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν  στο απόλυτο σκοτάδι. Γι’ αυτή την περίπτωση, διαλέξτε κατάλληλα μικροσκοπικά φωτιστικά που διαχέουν λιγοστό απαλό φως και “σπάνε” το σκοτάδι του χώρου. Ευχάριστα στα παιδιά είναι κι όσα διαθέτουν χρωματιστή λάμπα ή διακοσμημένο ή απλίκα με διακόσμηση. Μπορούν να τοποθετηθούν σε πρίζα του δωματίου ή σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο έξω από αυτό, π.χ. στο διάδρομο ή στο χωλ, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια.

 • Διαλέξτε το φωτιστικό της οροφής, να είναι ευχάριστο στην όψη και να επιτρέπει καλή διάχυση του φωτός στο χώρο αλλά και να είναι ασφαλές. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε μικρό χάρτινο φωτιστικό σώμα, με μεγάλων διαστάσεων λάμπα και πολλών watt, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης από την υπερθέρμανση.

 • Βεβαιωθείτε ότι το φωτιστικό είναι καλά στερεωμένο τη βάση του.

 • Καθαρίζετέ το τακτικά διότι συσσωρεύεται σκόνη, η οποία εκτός των άλλων, μειώνει και την καλή διάχυση του φωτός.

 • Εάν το σπίτι σας είναι μεζονέτα ή έχει σκάλες που οδηγούν σε σοφίτες, χρήσιμα είναι τα χωνευτά σποτάκια οροφής ή τοποθετημένα σε χαμηλά σημεία, στα πλαϊνά των σκαλοπατιών. Εξασφαλίζουν επαρκή φωτισμό για ασφαλή ανάβαση και παιδιών και ενηλίκων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί η αξία των χειρολαβών σε μια σκάλα.

 • Στην μεριά του γραφείου ή στην δημιουργική γωνιά, χρησιμοποιήστε φωτιστικό που δίνει συγκεντρωτικό φως, που δεν δημιουργεί σκιές και φωτίζει ακριβώς τη θέση “εργασίας”. Τέτοια φωτιστικά υπάρχουν πολλών ειδών στο εμπόριο, τύπου σποτ, σταθερά ή με κινούμενο βραχίονα, διαφόρων μεγεθών και design.

 • Αν το παιδί σας γράφει με το αριστερό, τότε το φως θα ήταν καλό να έρχεται από τη δεξιά πλευρά, αν γράφει με το δεξί να φωτίζεται από την αριστερή πλευρά. Βέβαια τίποτα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το φυσικό φως που μπαίνει από ένα παράθυρο στο γραφείο που είναι τοποθετημένο ακριβώς εκεί. Αλλά δεν έχουν όλοι οι χώροι αυτήν την δυνατότητα.

 • Εάν το δωμάτιο χρησιμοποιείται και για παιχνίδι, χρειάζεται φως το οποίο δεν ενοχλεί τα μάτια του παιδιού και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα φυσικού φωτισμού, πολύ φιλόξενη και καθόλου καταθλιπτική, ειδικά αν το δωμάτιο είναι πολύ μικρό.

 • Μην χρησιμοποιείτε μόνο σποτ, ως κύριο φως του δωματίου.

 • Μια χρήσιμη επιλογή είναι το dimmer. Είναι απλός μηχανισμός που μπαίνει στην θέση του διακόπτη και σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε την ένταση του φωτός, δημιουργώντας διαφορετική ατμόσφαιρα κάθε φορά στο δωμάτιο, ανάλογα με τις ανάγκες σας πχ. κατά την αφήγηση ενός παραμυθιού.

 • Χρήσιμο είναι κι ένα χαμηλό λαμπατέρ στο κομοδίνο του παιδιού, για τοπικό φωτισμό, όταν είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι του και χαλαρώνει ή παιζει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι. Επιλέξτε αυτό που σας ενθουσιάζει και είναι λειτουργικό δηλ όχι πολύ μεγάλο, να έχει καλή βάση στήριξης και να μην είναι κατασκευασμένο από επικίνδυνα ή εύφλεκτα υλικά. Εάν το παιδί συνηθίζει να διαβάζει στο κρεβάτι του, διαλέξτε καλής ποιότητας φωτιστικό σώμα με κινούμενο βραχίονα και καθαρό και συγκεντρωτικό φωτισμό.

 • Σημ. αν το παιδί παραπονιέται ότι δεν βλέπει καλά με το υπάρχων φως κι εσείς πιστεύετε ότι ο φωτισμός επαρκεί, ίσως το παράπονό του, να είναι ένδειξη οφθαλμολογικού προβλήματος.

Ιωάννα Σ. Δερβίση