Το Κρεβάτι του παιδιού. Τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω;

Το Κρεβάτι του παιδιού. Τι πρέπει να ξέρω πριν επιλέξω;

Γενικές οδηγίες και κανόνες ασφαλείας

Ο ασφαλής ύπνος του παιδιού επισημαίνεται από ορισμένες παραμέτρους.

 • Οι ανάγκες ενός νεογέννητου παιδιού είναι απλές. Χρειάζεται κυρίως ένα ίσιο, απαλό στρωματάκι και ένα προφυλαγμένο μέρος όπου θα αισθάνεστε ασφάλεια κι εσείς και το παιδί σας. Για τους πρώτους μήνες της ζωής του, κάποιες μητέρες προτιμούν αντί για κρεβάτι, μια καλαθούνα. Αυτά είναι βρεφικά κρεβατάκια, μοιάζουν σαν μεγάλα καλοφτιαγμένα καλάθια διακοσμημένα και επενδεδυμένα με ύφασμα και απαλό υπόστρωμα. Διαθέτουν χειρολαβές πρακτικές για την μετακίνησή τους, οπότε μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε όποιο δωμάτιο βρίσκεστε και να προσέχετε το μωρό σας την ώρα που κοιμάται. Η καλαθούνα σαν βρεφικό αξεσουάρ, δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Και επειδή οι περισσότερες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος ενός μεγαλύτερου μωρού και είναι μόνο χρήσιμες τους πρώτους τέσσερις ή πέντε μήνες, είναι σχεδόν ένα προϊόν πολυτελείας. Αλλά, ως γνωστόν η κάθε μαμά, ξέρει καλύτερα από όλους τις ανάγκες τις.

Κάποιες μητέρες επιλέγουν ένα είδος κούνιας, η οποία μετατρέπεται αργότερα όταν μεγαλώσει το παιδί, σε προεφηβικό κρεβάτι με τη χρήση τραβερσών. Ωφέλιμο είναι η κούνια ή το κρεβάτι που θα διαλέξετε, να έχει παραχθεί σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας και Ποιότητας.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:

 • Να έχει γερή βάση με ευκολόχρηστα πλαϊνά κάγκελα ασφάλειας.

 • Τα κάγκελα δεν πρέπει να απέχουν περισσότερο από 6 εκατοστά το ένα από το άλλο, για να μην μπορεί το μωρό σας να γλιστρήσει ανάμεσα από αυτά.

 • Το στρώμα, πρέπει χωράει ακριβώς στην βάση του και να μην έχει κενά. Το κενό ανάμεσα στο στρώμα και το κρεβάτι δεν πρέπει να είναι πάνω από δυο δάχτυλα. Απομακρύνετε οποιοδήποτε πλαστικό κάλυμμα από αυτό.

 • Επιλέξτε να είναι κατασκευασμένο και βαμμένο από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως προς την υγεία του παιδιού.

 • Το στρώμα που κοιμάται πρέπει να είναι επίπεδο και σταθερό. Όταν το μωρό σας κοιμάται ειδικά κατά την βρεφική ηλικία, δεν πρέπει να είναι ποτέ στο κρεβατάκι του μαλακά μαξιλαράκια, κουβερτούλες και παιχνίδια.

 • Βάζετε το μωρό σας ανάσκελα για ύπνο, ποτέ μπρούμυτα.

 • Προτείνονται γενικά στρογγυλεμένες γωνίες στα έπιπλά του για μεγαλύτερη ασφάλεια, σε πιθανά χτυπήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές γωνίες προστασίας από πλαστικό που προσαρμόζονται σε όλα σχεδόν τα έπιπλα.

 • Δεν πρέπει να υπάρχουν κρεμαστά διακοσμητικά στο πάνω μέρος (στο κεφαλάρι) ή στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Το μωρό σας μπορεί να χτυπήσει σε αυτά το κεφάλι ή τα πόδια του.

 • Αποφύγετε να βάζετε αυτοκόλλητα στην κούνια. Υπάρχει ο κίνδυνος το μωρό να τα ξεκολλήσει και να προσπαθήσει να τα φάει, διατρέχοντας κίνδυνο πνιγμού.

 • Σιγουρευτείτε ότι έχετε απομακρύνει το μόμπιλε ή άλλα αντικείμενα που πιθανόν κρέμονται πάνω από το κρεβατάκι, ειδικά όταν το μωρό σας γίνει τεσσάρων μηνών και μπορεί να σηκώνεται μόνο του. Και όσο το μωρό σας είναι μικρότερο, σιγουρευτείτε ότι το μόμπιλε είναι αρκετά ψηλά ώστε να μη το φτάνει και ότι είναι καλά ασφαλισμένο ώστε να μη μπορεί να πέσει πάνω του και τραυματιστεί.

 • Και τέλος επιλέξτε την συρταριέρα-αλλαξιέρα του μωρού, να μην έχει αιχμηρές γωνίες και πολύπλοκο και μη λειτουργικό σχεδιασμό. Γενικότερα μη συσσωρεύετε αντικείμενα που δυσκολεύουν την μετακίνηση μέσα στο δωμάτιο του παιδιού.

Ιωάννα Σ. Δερβίση