Τι χρειάζεται να προσέχω γενικά, στο σπίτι στο οποίο ζουν μικρά παιδιά;

Τι χρειάζεται να προσέχω γενικά, στο σπίτι στο οποίο ζουν μικρά παιδιά;

Προετοιμασία χώρου – Γενικές κι απλές οδηγίες ασφάλειας

Το να κρατάτε το σπίτι σας ασφαλές για το μωρό σας, είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ, αλλά κάποιοι βασικοί και εύκολοι κανόνες μπορούν να τηρηθούν χωρίς πολύ κόπο.

  • Aν υπάρχουν εσωτερικές σκάλες, χρήσιμο είναι να μπουν ειδικές προστατευτικές πόρτες.

  • Φροντίστε να δημιουργήσετε επαρκή χώρο για μπουσούλημα, περπάτημα, παιχνίδι και δραστηριότητες του παιδιού. Ενημερώστε και βεβαιωθείτε ότι οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι θείες, οι θείοι, οι babysitter και γενικά όσοι ασχολούνται με το παιδί σας, έχουν κάνει τις ίδιες ενέργειες στο χώρο.

  • Τοποθετήστε όλα τα καθαριστικά του σπιτιού, τα κάθε είδους φάρμακα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τις βιταμίνες, τα καλλυντικά σας και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βλάψει το παιδί σας εάν το καταπιεί, σε ψηλά ντουλάπια όπου δε θα τα βλέπει και δε θα τα φτάνει. Εν ανάγκη κλειδώστε τα.

  • Προσέξτε να μην αφήνετε εκτεθειμένα στο περιβάλλον του παιδιού ηλεκτρικά σίδερα εν ώρα λειτουργίας και γενικότερα ηλεκτρικές συσκευές.

  • Εάν κρέμονται κορδόνια από τις κουρτίνες και τις περσίδες καλό είναι να έχουν μια απόσταση ασφάλειας από ύψος των χεριών του παιδιού σας. Τα μωρά συνηθίζουν να τα τραβούν με ευχαρίστηση τραπεζομάντιλα, καλύμματα, πετσετάκια κι ότι άλλο ύφασμα κρέμεται και τους τραβά την προσοχή. Φροντίστε να μην υπάρχουν αντικείμενα στην εμβέλειά τους, που μπορούν να πέσουν και να το χτυπήσουν αλλά και να καταστραφούν.

  • Κάντε έναν προσεκτικό έλεγχο στο σπίτι σας και ψάξτε για μικρά ή και μεγαλύτερα αντικείμενα που δεν είναι καλά στερεωμένα ή έχουν επικίνδυνες προεξοχές και μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του μωρού σας.

Ιωάννα Σ. Δερβίση