Χρήσιμες Πληροφορίες

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ;

Δ

ιότι δημιουργείται έτσι ένα  σκηνικό όπου το παιδί, θα ενσαρκώσει ρόλους που θα το βοηθήσουν να κατακτήσει το μυστήριο της ζωής σε μια πρώιμη εξερεύνηση της επικείμενης κοινωνικής του ταυτότητας.

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας χώρος Η Ιωάννα ζωγραφίζειόπου το παιδί περνά αρκετές ώρες της μέρας του. Είναι σαφώς ο προσωπικός του χώρος, φτιαγμένος από τους γονείς του ειδικά για αυτό. Είναι το ατομικό του περιβάλλον, όπου θα παίξει, θα διαβάσει, θα κοιμηθεί, θα δεχτεί τους φίλους του…θα ονειρευτεί.

Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος αυτός να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος γι’ αυτές του τις ανάγκες, από όλες τις απόψεις: αρχιτεκτονικά, χωροταξικά, διακοσμητικά. Τα χρώματα, το φως, τα έπιπλα, τα όποια χρηστικά αντικείμενα, η καθαριότητα, ο αερισμός και πλήθος άλλες παράμετροι, όλα συντελούν σημαντικά στο μεγάλωμά του, στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, και οπωσδήποτε, της φαντασίας και της δημιουργικότητάς του.

Ένα στοιχείο αυτού του περιβάλλοντος είναι και οι ζωγραφιές.

Ειδικότερα, κάθε παιδική τοιχογραφία, είναι μοναδική, όπως μοναδικό είναι και το κάθε δωμάτιο, οι διαστάσεις του, ο φωτισμός του, τα αντικείμενά του κλπ. αλλά κυρίως, μοναδικό είναι το παιδί που ζει και μεγαλώνει μέσα σ’ αυτό. Ο χώρος αυτός δεν μπορεί να είναι απρόσωπος και ψυχρός, αλλά να κάνει το παιδί να χαίρεται όταν βρίσκεται εκεί. Οι καλοσχεδιασμένες τοιχογραφίες συμβάλλουν στο ύφος του χώρου καθώς μεταμορφώνουν την αισθητική του και δημιουργούν ένα όμορφο και θελκτικό περιβάλλον.

Ένα τέτοιο δωμάτιο, οπωσδήποτε θα επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού, περισσότερο από όσο μπορούμε εμείς οι μεγάλοι να αντιληφθούμε. Στα μάτια των παιδιών, όλα έχουν βαρύνουσα σημασία και όλα «γράφουν» μέσα τους.

Η παιδική τοιχογραφία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ζωγραφιά στον τοίχο. Έχει καταλυτική επίδραση στην φαντασία του, παροτρύνοντάς το να πλάσει ιστορίες και παραμύθια, να ταξιδέψει με την σκέψη του, είναι αφορμή για τον γονιό ή τον παιδαγωγό να παίξει μαζί του νέα φανταστικά παιχνίδια και να του αφηγηθεί διδακτικές ιστορίες. Αποτελεί πηγή δημιουργικότητας και έμπνευσης για δημιουργική απασχόληση και παιδαγωγικό παιχνίδι. Είναι διαρκής αφορμή για επικοινωνία με το παιδί, αλλά διαμορφώνει συγχρόνως και την αισθητική του αντίληψη.

Κατά βάθος έχει κι άλλη δράση. Αφυπνίζει διακριτικά, τρυφερά και την κρυμμένη παιδικότητα των μεγάλων διευκολύνοντας την επαφή με το παιδί αλλά και προσφέροντας ένα ευχάριστο οπτικό διάλλειμα από καθημερινότητά τους, την γνωστή καθημερινότητα των μεγάλων.

Όλοι θέλουμε και αναζητάμε το καλύτερο για το εαυτό μας, πόσο μάλλον για το παιδί, τη νέα ζωή που έρχεται στον κόσμο μας, με όνειρα κι ελπίδες.

Ανάλογα με το τι θα του προσφέρουμε, ευκολύνουμε ή δυσκολεύουμε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, σε όλα τα επίπεδα.

Κι αυτό το ξέρουμε όλοι, διότι όλοι υπήρξαμε παιδιά.

Κάποιες επιπλέον πρακτικές επεξηγήσεις:

Η παράδοση της ζωγραφιάς και η ολοκλήρωση του έργου επί τόπου στον χώρο πραγματοποιούνται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της ζωγράφου και των ενδιαφερόμενων, όποια ημέρα της εβδομάδας, κατόπιν συνεννόησης.

Διάρκεια: Ο χρόνος που συνήθως απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου κυμαίνεται από 1-10 μέρες ανάλογα με το μέγεθος και το θέμα που θα ζωγραφιστεί, την έκταση που θα καταλάβει στο χώρο αλλά και τις ενδεχόμενες δυσχέρειες του περιβάλλοντος.

Χρώματα: Χρησιμοποιούνται οικολογικά χρώματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε., αρίστης ποιότητας, κατάλληλα για παιδικούς χώρους, ατοξικά, τα οποία εξασφαλίζουν το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Τιμές: Κάποια έργα απαιτούν περισσότερο χρόνο, ανάλογα με τις διαστάσεις, την επιφάνεια, το πόσο πλούσιο ή λιτό είναι το θέμα, το είδος της τεχνικής που θα εφαρμοστεί κλπ. Για το λόγο αυτό οι τιμές των έργων διαφέρουν, οπότε δεν υπάρχει συγκεντρωτικός τιμοκατάλογος.

Ενημερωτικά η τιμή εκκίνησης μιας λιτής τοιχογραφίας, σε έναν τοίχο τυπικών διαστάσεων (περίπου 2,00 μέτρα Χ 2,80 μέτρα) ξεκινάει από 130 Ευρώ και η τιμή των κάδρων από 25 Ευρώ.

Με εκτίμηση

I. Σ. ΔΕΡΒΙΣΗ

Εικαστικός – αγιογράφος, ζωγράφος σκηνικών

Πλήρες βιογραφικό

Μέλος του ΕΕΤΕ (ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CREATIVE THEATER, τεύχος 1 Αθήνα, Νοέμβριος 2012,